2009. december 14., hétfő

Állásfoglalás




A kolozsvári Főtér átalakítása új helyzet elé állította a helybeli magyar és román közösséget. Az új arculatú Főtér – az eredeti elképzelések szerint – olyan színvonalas és igényes közösségi programok helyszínévé kellene váljon, amelyek Kolozsvár szellemiségéhez, Erdély fővárosának központjához illőek.

A sebtében átadott új Főtér, a városvezetés szerint, új rendezvényekre is alkalmas immár. Így az átadást követően rögtön kihirdették, hogy Kolozsvár szívében bécsi mintára szerveznek karácsonyi programokat advent időszakában, felkérve a magyar közösség képviseletét is, állítson össze megfelelő műsorszámokat erre az eseménysorozatra.
Az előkészületekkel egy időben az RMDSZ-es városi tanácsosok felhívták a figyelmet arra, hogy a helyi önkormányzatnak egy korábbi határozata értelmében, a Főtéren vagy a város más közterületén, kizárólag a városi Tanács erre vonatkozó döntése alapján lehet rendezvényt szervezni. E 2002/210-es határozatról az elmúlt hetek kampánylázában megfeledkeztek az önkormányzat vezetői. Továbbá, a hatályos műemlékvédelmi törvény értelmében, a templomként szolgáló műemléképületek körüli területen bármely rendezvény megszervezésére kizárólag az érintett egyház képviselőinek beleegyezésével kerülhet sor. Az RMDSZ-es képviselők által felmutatott határozat rendelkezéseit semmibe véve, a felújított Főtéren jelenleg, sajnos, botrányos jelenségnek lehetünk tanúi: amit bécsi mintára terveztek és amiről sokan azt gondoltuk, hogy ízléses, bensőséges és jó hangulatú esemény lesz, közönséges balkáni zsibvásárrá alakult. Minősíthetetlen színvonalú zenei kínálat harsogja be a Főteret, ellehetetlenítve a közeli Szent Mihály-templomban zajló délutáni miséket. Sokan most döbbennek rá, hogy nem ilyen Főteret akartak. Az avatás utáni napokban és most is úgy gondoljuk, hogy igen, a teret élettel kell megtölteni, de nem így. Nem hivalkodó, hangos tömegrendezvényeket, hanem igényes, csendes és minőségi kulturális rendezvényeket akarunk. A kolozsvári Főtér, az erdélyi magyarság jelképes főtere, nem válhat piaci zsibvásárrá.
Tekintettel az elmúlt napok keserű tapasztalatára, valamint az említett önkormányzati határozat és a vonatkozó törvények rendelkezéseire, a továbbiakban elhatárolódunk az ilyenfajta tömegrendezvényektől és csak olyan minőségi kulturális események szervezését tarjuk elfogadhatónak ezen a helyen, amelyek illenek a hely szellemiségéhez, a történelmi belváros hangulatához, nem zavarják az egyházi szertartásokat valamint a környék lakóit.
Kolozsvár, 2009. december 5.

Adorjáni Dezső Zoltán A Romániai Evangélikus – Lutheránus Egyház püspöke
Bálint Benczédi Ferenc az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke
Pap Géza az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke
Tonk István az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoka
Kötő József parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa
László Attila az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke
Gergely Balázs az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kolozs megyei szervezetének elnöke
Csoma Botond az RMDSZ városi tanácsi frakciójának vezetője
Eckstein-Kovács Péter az RMDSZ Szabadelvű Kör elnöke
Molnos Lajos az RMDSZ Kolozs megyei szerveztének ügyvezető elnöke
Horváth Anna az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének alelnöke
Kiss – Budai Tibor az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kolozs megyei szervezetének alelnöke
Bodó Barna a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének elnöke
Dáné Tibor Kálmán az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke
Egyed Ákos az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke
Kató Béla a Sapientia Alapítvány elnöke
Kántor Lajos a Kolozsvár Társaság elnöke
Sipos Gábor az Erdélyi Múzeum Egyesület alelnöke
Sándor Krisztina a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke
Zsigmond József a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése