2009. november 3., kedd

Tiltakozzunk együtt!

Barátaink!


Holnap Kolozsvár főterét avatják. Furcsán hangzik! Úgy tűnik, az illetékesek nincsenek tisztában a Főtér történelmével, a város évszázados múltjával, amely különösebb csinnadratta nélkül azzá tette a teret ami: mindannyiunk jelképes központja, otthona, amelyet értelmetlen avatni.
A holnapi “avatás” annak a folyamatnak a vélt kiteljesedése, amelyet Gheorge Funar indított el a kilencvenes évek elején, és amelyet a Boc–Apostu páros zár le holnap délután. A szimbolikus térfoglalás lényege: megszüntetni, felszámolni a Főtér Magyar jellegét, és mint „megújult” Piaţa Unirii-t átadni az új többségnek.
A lebetonozott tér látványa sokunkban fájdalmat ébreszt majd, de a Főtér akkor is az marad, ami volt! A Bánffy palotát, a Rhédei házat, a Szent Mihály templomot, a Mátyás szobrot nem tudják eltűntetni, minket pedig nem tudnak megakadályozni abban, hogy a főteret újra meg újra belakjuk.
Azért megyünk ki holnap 14 órakor, hogy mindezt a városvezetés tudomására hozzuk. Csendben, méltóságteljesen, de határozottan! Tarts velünk Te is!
Találkozunk délután kettőkor a Mátyás szobor előtt!

Kérünk, hogy a felhívást továbbítsd kolozsvári ismerőseidnek, barátaidnak!

1 megjegyzés: